torsdag 27 augusti 2015

Sommarvärme

Hej!
När många av oss började jobba igen kom så den efterlängtade värmen. Undertecknad badade för första gången i år helgen som var. Vattentemperaturen var 22 grader i Åsunden så det var riktigt behagligt. Gösfiske fick det bli fredag och lördag kväll. Gösen ville inte vara med och endast gäddor bestod fångsten av. Denna sommar har nog varit den svåraste sommar vad avser göstrolling i Sommen och Åsunden som jag upplev på 20 år. Vertikalfisket däremot i näringsrika sjöar har varit normalt och vid flera tillfällen har fångsterna per person legat på 10-20 gösar per dag.

Den usla sommaren vädermässigt sett har även satt sina spår för de som trollat efter laxartad fisk i Sommen och Vättern. Fisket har varit segt i bägge sjöarna med undantag för västra sida av Vättern från Hjo och norröver där det har fångats en hel del fina fiskar.

För egen del har abborrpimpel från båt och Svartåmetet givit de bästa fiskeupplevelserna de senaste veckorna

Metet i Svartån har varit väldigt varierat. Sarv, mört, löja, björkna, braxen, färna och någon enstaka asp har det blivit. Tendensen har varit att ju grundare fisket bedrivits desto större andel sarv har det blivit i fångsten.
Sarven går dagtid inne i vegitationen med ett bottendjup av 0,5m-2 m.
För att kunna meta inne bland gräset har jag kört med stora brödkulor som dolt kroken.

Tre gäddor har tagit mörtar när jag vevat in. Två gånger har 0,20 mm tafsen gått av och vid ett tillfälle spottade gäddan ut mörten som blev illa sargad. Även en asp försökte vid ett tillfälle ta en mört  två meter från båten men missade. Vattenkaskaden blev meterhög efter det missade hugget.
Svårbedömt vad gäller vikten på fisken men kanske närmare 5 kg. Den största spöfångade asp som jag sett från Svartån var en 3,5-4 kg som min fiskekamrat Jonny från Åtvidaberg tog för några år sedan när vi metade en sommardag.

Här under kommer Jonnys asp samt bilder från de senaste turerna till Svartån

Med vänlig hälsning Henry

Jonny med asp.

Näringsrikt

Brödkula bestående av majs, bröd, körsbär och vaniljarom körd i mixer


Färna
 
Sarv

Gäddskadad mört

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar