torsdag 17 december 2015

17-1 till rödingarna

Hej!
Efter ett antal båtpimpelturer på Sommen lockade Vättern.
Undertecknad var på Vättern söndag em och idag torsdag. Söndagen bjud på finväder med en måttlig ostvind. Prognosen för idag verkade lovande med cirka 5 m/s och 8 i byarna. Väl ute på sjön vid 08.50 tiden verkade det som att prognosen skulle hålla vad den lovat . Den första timmen fiskade jag med två beten på riggen på 10 resp. 5 meter samt 4 ytspön. Vid 10 tiden började det vina om mina spön. Vinden var nu cirka 8-10 m/s och 13 till 15 i byarna. Riggfiske var omöjligt. Med tre spön efter båten och sittandes för att ej ramla omkull fortsatte fisket. Ett antal tomtefärgade rödingar samt en lax som högg på betet närmast båten gjorde att jag glömde bort vinden . Vid 13.30 tiden när vågorna bröt så att vattnet kom över relingen var det bara att börja att plocka ihop. Sista betet i sjön valde en blank röding på 3,3 kg att ta på. När väl fisken var i båten insåg jag att gränsen var nådd. Det var bara att åka iland. Då sjön var alldeles vit.
Söndagen fiske gav 8 lekrödingar och en blank. Vid dagens tur blev det 7 lekrödingar samt en vacker blank fisk förutom laxen. 17 rödingar och en lax på två turer. Rödingen dominerar totalt på Vättern just nu.
Vattnet i sjön var 7,5 grader och med nuvarande väderläge lär temperaturen vara oförändrad  till 1 januari. Jag har fiskat i Vättern sen 1982 och aldrig varit med om en så hög vattentemperatur vid denna tidpunkt på året.
Pimpelfiske på is ser vi ut att få vänta på då sydvästvinden lär dominera  den närmaste tiden. Nästa tur får bli  båtpimpel på Sommen då vinden den närmaste veckan verkar blir för svår för Vättern.
Här under kommer bilder från turerna.

Mvh Henry

 
Söndag em.  i finväder utanför Ellen Keys hus Strand byggt 1911.

 
Söndagens blankröding

 
Det såg lovande ut vindmässigt sett till en början på torsdagen.


Röding 3,3 kg samt och dagens lax.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar